De voor- en nadelen van sectionale en openslaande garagedeuren

Is uw garage ook aan een opknapbeurt toe en bent u hierbij nog op zoek naar een nieuwe garagedeur? Naast dat sectionaaldeuren en openslaande garagedeuren allebei een andere stijl hebben, bieden ze ook compleet andere functionaliteiten. Het kiezen van de juiste soort garagedeur is afhankelijk van uw eigen voorkeuren, ruimte en budget, maar om een aantal twijfels weg te nemen hebben we hier de voor- en nadelen op een rij gezet. Benieuwd welke het beste bij u past? Lees dan nu verder.

Sectionaal garagedeur

Voordeel 1: Ruimtebesparend

Sectionale garagedeuren openen verticaal, worden langs het plafond omhoog gerold en blijven daar vervolgens liggen. Dit zorgt ervoor dat de ruimtes binnen en buiten de garage maximaal benut kunnen worden. Dit is handig voor wanneer u bijvoorbeeld meerdere spullen heeft waar u een plek voor zoekt of een wat grotere auto heeft die net niet genoeg ruimte heeft op de oprit.

Voordeel 2: Gemak

De sectionale garagedeuren worden vaak geleverd met automatische systemen waarmee ze op afstand geopend kunnen worden. Zo kunt u met de afstandsbediening de deur al openen terwijl u bijna thuis bent van een fietstocht in de regen en kunt u binnen ook nog eens gebruik maken van één druk op de knop. Op deze manier kunt u dus makkelijk naar binnen en buiten rijden. Als leuke bijkomstigheid is uw huis op deze manier ook nog eens minder inbraakgevoelig.

Voordeel 3: Isolatie

Sectionale garagedeuren zijn vanuit zichzelf erg goed geïsoleerd. Dit komt doordat deze deur met behulp van rubberen lagen perfect op de grond aansluit en er weinig ruimte overblijft om te tochten. Daarnaast hebben sectionale garagedeuren vaak een dubbele wandconstructie. Deze twee aspecten samen zorgen voor minder energieverbruik waardoor u geld kunt besparen.

Nadeel 1: De installatie is prijzig

De kosten van de installatie van sectionale garagedeuren vallen soms duurder uit dan die van openslaande garagedeuren. Omdat de sectionale garagedeuren via het plafond gaan, is het installeren een stuk complexer. Dit komt onder andere door de montage van de rails, de bevestiging van panelen en het installeren van het veersysteem.

Nadeel 2: onderhoud

Een sectionaal garagedeur bestaat uit een aantal bewegende delen. Dit betekent dat het wat langer duurt om deze schoon te krijgen, maar ook valt het door de verschillende delen en complexe structuur lastig te repareren. De kosten van het onderhouden van een sectionale garagedeur kunnen daarom snel oplopen.

Openslaande garagedeuren

Voordeel 1: de verschillende stijlen

Door de traditionele stijl van openslaande garagedeuren, zijn er meer mogelijkheden om de deur aan uw wensen te laten aansluiten. Niet alleen is er keuze uit staal of aluminium, dankzij de dubbele deuren bieden openslaande garagedeuren ook meer flexibiliteit in ontwerp.

Voordeel 2: makkelijk te onderhouden

Openslaande garagedeuren staan bekend om hun minimale onderhoudsvereisten. Doordat deze deuren niet veel bewegende onderdelen hebben en vaak eenvoudiger te maken zijn, hebben ze minder kans op slijtage en hebben ze dus minder onderhoud nodig. Ook hebben de meeste openslaande garagedeuren onderhoudsvrije materialen, zoals staal of aluminium.

Voordeel 3: de flexibiliteit

Een praktische reden om een openslaande garagedeur aan te schaffen is de flexibiliteit. Beide deuren kunnen afzonderlijk van elkaar geopend worden en zo kunt u een smalle en brede doorgang creëren. Toegang is op deze manier altijd mogelijk. Ook is het makkelijk door kinderen te gebruiken doordat de deuren snel met de hand te openen zijn.

Nadeel 1: de deuren hebben ruimte nodig

Openslaande deuren hebben ruimte nodig om open te gaan. Dit zorgt ervoor dat er buiten weinig tot geen ruimte voor decoratie is en dat u wellicht moet oppassen dat u uw auto niet te dicht tegen de garagedeuren parkeert. Ook binnen is er minder ruimte voor opslag, zoals fietsen of tuingereedschap.

Nadeel 2: handmatig openen en sluiten

De openslaande garagedeuren dienen met de sleutel geopend te worden. De meeste sloten zijn goed ontwikkeld, dus het nadeel is niet dat het minder veilig is. Het gaat hierbij vooral om een stukje gemak. Wanneer u de auto binnen hebt staan, rijdt u met het in- en uitstappen moeizamer weg. Ook met de fiets kan dit al minder praktisch uitpakken.

Waarom Online Garagedeur?

Bij Online Garagedeur bieden we een breed assortiment aan garagedeuren met de hoogste kwaliteit. Wij hebben verschillende kleuren, materialen en stijlen, zodat er altijd iets tussen zit wat aansluit bij uw huis en uw voorkeuren. Naast het stijlvolle ontwerp, zijn onze garagedeuren ook duurzaam en makkelijk te installeren.

Bent u op zoek naar een nieuwe garagedeur? Neem dan een kijkje in ons assortiment voor sectionaaldeuren en openslaande deuren. Wanneer u al precies weet wat u wilt of juist nog vragen heeft, staan we ook voor u klaar. Neem in dat geval contact op.

Informatie

Categorie: blog
Datum: 22 augustus 2024